Guide till ny Westwood
trappa

En trappa kräver mycket utrymme och måtten på trappöppningen styr rätt långt vilka trappmodeller som fungerar. Därför lönar det sig att vara i kontakt med oss i god tid.

Det är några saker man bör tänka på vid val av trappa.  Enklast är det att följa stegen i trappguiden nedan.

Du kan även designa din egen trappa helt kostnadsfritt med vårt 3D-verktyg här.

Ifall du inte vill lägga tid på det här själv ska du kontakta oss via chatten nedan eller skicka en offertförfrågan här. Då tar vi kontakt och hjälper dig hitta trappan som passar till just ditt hem. För att ge bindande offert behöver vi mått och planritningar på båda våningarna.

STEG 1

Typ av trappa – Rak eller svängd, L eller U?
Utrymmet avgör.

Välj en typ av trappa som passar trappöppningen.

Rak – R1


När utrymmet tillåter är en rak trappa både stilren och trygg att gå i. Det finns också flera designalternativ och räckesalternativ för raka trappor.

Rak – R2


Rak trappa med två löp och vilplan. Sparar utrymme på längden men förutsätter mera utrymme på bredden än R1:an. Via vilplanet kan andra löpet svänga tillbaka eller 90 grader åt sidan. Här bör man tänka på att ha väggar att fästa vilplanet i.

L-trappa


L-trappan svänger en gång och bildar därför ett ”L”. De två delarna som kopplas samman i svängen kallas löp. Löpen kan vara olika långa så att trappan antingen svänger nere eller uppe. Trappan fås som höger- eller vänstersvängd.

U-trappa, 180 grader, U1


En U-trappa svänger två gånger åt samma håll och bildar därmed ett ”U”. U-trappan kräver mera utrymme på bredden medan man sparar utrymme på längden jämfört med R- och L-trappan.

U-trappa, 180 grader, U2


Beroende på trappöppningens mått blir U-trappan antingen U1 eller U2. U2-trappan är mer kompakt och passar bättre för kvadratiska trappöppningar.

Y-trappa


Y-trappan är en variant av U-trappan med y-format vilplan i mitten.

STEG 2

Vilken stil? – Välj en trappmodell som passar inredningen och stilen i ditt hem

Basic

När det viktigaste är trappans funktion kan du utgå från vår Basic-modell, som är vårt förmånligaste alternativ.

Basic-modellens sidofastsatta räckespinnar ger stabilitet åt räcket vilket minskar behovet av stödpelare. Räckespinnarna är placerade på utsidan av såväl sidostycket nertill som handledaren upptill.

Basic levereras med K1 -pinnar (28*42 mm) och handledare av modell H1 (30*115 mm) på stående, med urfrästa fingerspår.

Se fler bilder i galleriet >>

Läs mer Läs mindre

Scandic

Scandic-modellen är en stilren och tidlös modell med sidofastsatta räckespinnar nertill och handledaren monterad ovanpå räckespinnarna.

Scandic levereras med K1-pinnar (28*42 mm) och H8 handledare (60*40 mm).

Se fler bilder i galleriet >>

Läs mer Läs mindre

Classic

När du vill ha en klassisk men ändå modern trappa skall du välja vår omtyckta Classic-modell. Classic-modellen har i grundutförandet runda räckespinnar av trä, inborrade i såväl sidostycket som handledaren.

Genom att byta ut räckespinnarna till metall kan du ge trappan ett ännu lättare och modernare utseende. Metallpinnar fås antingen i rostfritt eller målade i vitt eller svart.

Classic levereras med runda P4 -räckespinnar (25 mm) infrästa i sidostycken och handledare. Metallpinnarna har dimensionen 14 mm. Handledaren H2 (40*90 mm) på stående kan också bytas ut till en modell som är rundad upptill (H12).

Se fler bilder i galleriet >>

Läs mer Läs mindre

Elegant

En trappa med glasräcken ger ditt hem ett mera modernt intryck och en känsla av lyx. Samtidigt släpper glaset igenom ljuset i bostaden och ger hemmet en känsla av mera rymd.

Vår Elegant-modell levereras i grundutförande med klara säkerhetsglas mellan pelare och en stilren och rak handledare av trä av modell H8 (60*40 mm).
Man kan också byta ut stolparna och handledaren till rostfritt stål.
Se fler bilder i galleriet >>

Läs mer Läs mindre

Continental

Contintental är modellen för de med herrgårdsstil i sitt hem. Continental är robust och traditionell i sin stil.

Räckespinnarna i Continental är fyrkantiga, U7 (27*27 mm) med rundade hörn, infrästa i sidostycket nere och även i handledaren uppe. Handledaren är av typen H3 (60*85 mm)  som med sin form ger ett klassisk stiligt intryck och sitter stadigt i handen.

Pelaren är av typen P7 (85*85 mm) med pelarhatt.

Se fler bilder i galleriet >>

Läs mer Läs mindre

Nordic

Om ert hem går i herrgårdsstil, men ni önskar sidofastsatta räcken, är vår Nordic-modell ett bra val.

Nordic-trappan levereras i standardutförande med K1-räckespinnar (28×42 mm), med sidofastsättning nertill och med en klassiskt rundad H3-handledare (60×85 mm) monterad ovanpå pinnarna. Pelare P3 (85×85 mm).

Se fler bilder i galleriet >>

Läs mer Läs mindre

Lofttrappa

Lofttrappan är rak med delvis urfrästa steg vilket gör att den lämpar sig för ställen där det inte finns mycket rum för trappan. Den kan t.ex. användas som en trappa till loftet eller på sommarstugan. Trappan kan tillverkas av alla träslag som finns i vårt sortiment. Även färgsättningen kan väljas fritt från vårt sortiment.

Det finns två modeller, 13 steghöjder och 14 steghöjder

Läs mer Läs mindre

Stege

Westwood-stegen lämpar sig när man behöver sporadiskt tillträde till kanske ett loft eller förvaringsutrymme och vill att trappan skall ta så lite utrymme som möjligt.

Stegen kan fås med glidjärn upptill så man kan skjuta in den uppefter väggen när den inte används.

Läs mer Läs mindre

Speciella önskemål? 

Hittar du inte vad du söker bland våra standardmodeller?

Det lönar sig ändå att kontakta och rådfråga oss! Förutom att vi har mångårig erfarenhet själva så tillhör ju Westwood en nordisk trappkoncern och kan, via våra systerföretag och samarbetspartners, få fram det mesta vad det gäller inomhustrappor och räcken.

 

Ta kontakt

STEG 3

Materialval – Vilka träslag önskas, trä eller en kombination av trä, glas, metall?

 

Träslag

Furu

Furu är ett traditionellt träslag som används inom möbelindustrin. En lackad färskkvistig furutrappa är en bekant syn i stugmiljöer. Inom modernt byggande är furutrappans vangstycken oftast målade och stegen betsade i den nyans som passar med den övriga inredningen. Som stegmaterial är furu mjukare än t.ex. björk, men också förmånligare. För att nå ett bättre målningsresultat tillverkas Westwoods vitmålade sidostycken av fingerskarvad kvistfri furu alternativt av HDF-beklädd furu.

Björk

Björk är ett relativt hårt träslag som också har utmärkta ytbehandlings- och färgningsegenskaper. Som stegmaterial är björk ett väldigt praktiskt och utseendemässigt utmärkt val. Olika betsnyanser syns tydligt på björk och de bevarar sina specifika nyanser. Även ljusa nyanser lämpar sig bra på björk.

Ek

När du vill ha en tidlös och klassisk trappa är ek rätt materialval. Ek är ett träslag som lämpar sig utmärkt för möbeltillverkning. Liksom björken är eken hård, och en lackad ekyta är relativt mörk, men ett ljusare slutresultat fås t.ex. med vitoljning.

STEG 4

Ytbehandling – Välj färgval och betsnyanser som passar din inredning

Lackering

Efter en noggrann förbehandling lackas träytan två gånger med ett halvklart, miljövänligt och vattenlösligt lack. Vissa hårda träslag behandlas med syrahärdat lack. Med ett modernt lack uppnås en yta som är lättskött och tål hårt slitage.

Oljning

Om man önskar ett mera autentiskt och naturligt utseende på sin trappa kan man välja oljning som ytbehandling. Genom att olja trappan bevaras träets naturliga lyster och utseende och det ger trappan ett varmare och naturligare intryck.

Betsning

Vid betsning behandlas träytan med en önskad betsnyans så att dess ådringar syns. För att nå en slitagetålig yta behandlas betsade ytor med lack. Då man väljer en betsnyans är det viktigt att komma ihåg att samma betsnyans inte ser likadan ut på olika träslag. Den betsade ytans utseende påverkas också av utrymmets ljuskällor. Därför lönar det sig att välja betsnyans baserat på en provbit och i mån av möjlighet i den omgivning där trappan kommer att placeras.

Målning

Kvistfria träytor grundmålas och toppmålas med en vit, vattenbaserad färg. Westwoods vita standardnyans är NCS 0502-Y. Målning rekommenderas inte som första alternativ för ytbehandling av trappdelar som utsätts för slitage (t.ex. trappsteg och handledare). Vitmålade ytor är inte lika smutståliga och lättskötta som lackade ytor. Westwoods produkter är också tillgängliga i andra färger än vitt. Fråga efter tilläggsuppgifter av din närmaste återförsäljare.

STEG 5

Övriga val och tillbehör

För att få det lilla extra kan du piffa upp trappan genom olika tillval.

 

Breddat startsteg, ett eller flera

Med ett eller två breddade steg i början blir trappan lättare att anlöpa från olika håll. Samtidigt kan pelaren och trappräcket börja längre in på trappan, vilket ger ett lättare intryck.

Sadeltrappan på bilden har både ett separat kontinentalsteg och ett breddat startsteg.

Se bilder >>

 

Sadeltrappa

De flesta trappor levereras med stegen mellan sidostyckena. I sadeltrappan kommer stegen ovanpå sidostyckena som är ursågade enligt trappstegen. Det lönar sig att höra sig för vilka räckesmodeller som fungerar i sadeltrappan.

Se bilder >>

 

LED-belysning

Du kan också piffa upp din trappa med LED-belysning, antingen infälld i sidostycket eller i framkanten på steget.

Se bilder >>

 

Barngrind

Westwood levererar typgodkända barngrindar som är stiliga och hindrar små barn från att klättra i trappan.

Se bilder >>

 

Halkskydd

Halkskydd finns i ett flertal varianter och utföranden. Du kan välja steg med infrästa halkskyddsspår, gummi- eller aluminiumlist.

Se bilder >>

MONTERING

När ni köper en trappa från Westwood kan ni välja att montera den själva eller köpa monteringen från oss.

Genom att köpa en montering från Westwood kan ni vara säkra på att er trappa monteras omsorgsfullt och med stor yrkesskicklighet. En trappa är en bra trappa först när den är rätt monterad. Om trappan monteras av en erfaren trappmontör minskar riskerna för skador på såväl trappa som väggarna och golvet.

För en amatör kan monteringen ta flera dagar i anspråk medan en yrkesmontör i regel gör klart trappan på en dag. Den enda hjälpen montören behöver är vid själva lyftet av trappstommen. Stommen är för stor och tung för att en person ensam skall kunna lyfta den på plats.

Lyftprocessen tar ungefär en halv timme och infaller ungefär en och en halv timme efter att monteringen startat.

Vi anlitar en pålitlig inhemsk samarbetspartner för våra monteringar .

Kontakta våra försäljare eller fabriken för att få en offert på monteringen.

Vi finns till för dig!

Chatta, ring, maila eller
skicka din förfrågan här.

KontaktuppgifterBegär offert