Guide till din nya
Westwood-trappa

En trappa kräver mycket utrymme och måtten på trappöppningen styr rätt långt vilka trappmodeller som fungerar. Därför lönar det sig att vara i kontakt med oss i god tid.

Det är några saker man bör tänka på vid val av trappa.  Enklast är det att följa stegen i trappguiden nedan.

Du kan även designa din egen trappa helt kostnadsfritt med vårt 3D-verktyg här.

Ifall du inte vill lägga tid på det här själv kan du kontakta oss via chatten nedan eller skicka en offertförfrågan här. Då tar vi kontakt och hjälper dig hitta trappan som passar till just ditt hem. För att ge bindande offert behöver vi mått och planritningar på båda våningarna.

STEG 1

Typ av trappa – Rak eller svängd, L eller U?
Utrymmet avgör.

Välj en typ av trappa som passar trappöppningen.

Rak – R1


När utrymmet tillåter är en rak trappa både stilren och trygg att gå i. Det finns också flera designalternativ och räckesalternativ för raka trappor.

Rak – R2


Rak trappa med vilplan och två löp. Sparar utrymme på längden men förutsätter mera utrymme på bredden än R1:an. Efter vilplanet kan det andra löpet svänga tillbaka eller 90 grader åt sidan. Här bör man tänka på att ha väggar att fästa vilplanet i.

L-trappa


L-trappan svänger en gång och bildar därför ett ”L”. De två delarna som kopplas samman i svängen kallas löp. Löpen kan vara olika långa så att trappan antingen svänger nere eller uppe. Trappan fås som höger- eller vänstersvängd.

U-trappa, 180 grader – U1


En U-trappa svänger två gånger åt samma håll och bildar därmed ett ”U”. U-trappan kräver mera utrymme på bredden medan man sparar utrymme på längden jämfört med R- och L-trappan.

U-trappa, 180 grader –  U2


Beroende på trappöppningens mått blir U-trappan antingen U1 eller U2. U2-trappan är mer kompakt och passar bättre för kvadratiska trappöppningar.

Y-trappa


Y-trappan är en variant av U-trappan med y-format vilplan i mitten.

STEG 2

Vilken stil? – Välj en trappmodell som passar inredningen och stilen i ditt hem.

STEG 3

Materialval – Dags att välja träslag, eller kanske en kombination av trä, glas och metall?

 

Träslag

Furu

Furu är ett traditionellt träslag som används inom möbelindustrin. En lackad färskkvistig furutrappa är en bekant syn i stugmiljöer. Inom modernt byggande är furutrappans vangstycken oftast målade och stegen betsade i den nyans som passar med den övriga inredningen. Som stegmaterial är furu mjukare än t.ex. björk, men också förmånligare. För att nå ett bättre målningsresultat tillverkas Westwoods vitmålade sidostycken av fingerskarvad kvistfri furu, alternativt av HDF-beklädd furu.

Björk

Björk är ett relativt hårt träslag som också har utmärkta ytbehandlings- och färgningsegenskaper. Som stegmaterial är björk ett väldigt praktiskt och utseendemässigt utmärkt val. Olika betsnyanser syns tydligt på björk och de bevarar sina specifika nyanser. Även ljusa nyanser lämpar sig bra på björk.

Ek

När du vill ha en tidlös och klassisk trappa är ek rätt materialval. Ek är ett träslag som lämpar sig utmärkt för möbeltillverkning. Liksom björken är eken hård, och en lackad ekyta är relativt mörk, men ett ljusare slutresultat fås t.ex. med vitoljning.

STEG 4

Ytbehandling – Välj färgval och betsnyanser som passar din inredning.

Lackering

Efter en noggrann förbehandling lackas träytan två gånger med ett halvklart, miljövänligt och vattenlösligt lack. Vissa hårda träslag behandlas med syrahärdat lack. Med ett modernt lack uppnås en yta som är lättskött och tål hårt slitage.

Oljning

Om man önskar ett mera autentiskt och naturligt utseende på sin trappa kan man välja oljning som ytbehandling. Genom att olja trappan bevaras träets naturliga lyster och utseende och det ger trappan ett varmare och naturligare intryck.

Betsning

Vid betsning behandlas träytan med en önskad betsnyans så att dess ådringar syns. För att nå en slitagetålig yta behandlas betsade ytor med lack. Då man väljer en betsnyans är det viktigt att komma ihåg att samma betsnyans inte ser likadan ut på olika träslag. Den betsade ytans utseende påverkas också av utrymmets ljuskällor. Därför lönar det sig att välja betsnyans baserat på en provbit och i mån av möjlighet i den omgivning där trappan kommer att placeras.

Målning

Kvistfria träytor grundmålas och toppmålas med en vit, vattenbaserad färg. Westwoods vita standardnyans är NCS 0502-Y. Målning rekommenderas inte som första alternativ för ytbehandling av trappdelar som utsätts för slitage (t.ex. trappsteg och handledare). Vitmålade ytor är inte lika smutståliga och lättskötta som lackade ytor. Westwoods produkter är också tillgängliga i andra färger än vitt. Fråga efter tilläggsuppgifter av din närmaste återförsäljare.

STEG 5

Tillval

För att få det lilla extra kan du piffa upp trappan genom olika tillval:

 

Breddat startsteg, ett eller flera

Med ett eller två breddade steg i början blir trappan lättare att anlöpa från olika håll. Samtidigt kan pelaren och trappräcket börja längre in på trappan, vilket ger ett lättare intryck.

Sadeltrappan på bilden har både ett separat kontinentalsteg och ett breddat startsteg.

Se bilder >>

 

Halkskydd

Halkskydd finns i ett flertal varianter och utföranden. Du kan välja steg med infrästa halkskyddsspår, gummi- eller aluminiumlist.

Se bilder >>

 

LED-belysning

Led-belysning Du kan också piffa upp din trappa med LED-belysning, antingen infälld i sidostycket eller i framkanten på steget.

För sadeltrappan kan man endast fälla in LED-belysning i trappstegen, inte i sidostycket.

Se bilder >>

 

Tillbehör

Barngrind

Westwood levererar typgodkända barngrindar som är stiliga och hindrar små barn från att klättra i trappan.

Se bilder >>

MONTERING

När du köper en trappa från Westwood kan du välja att montera den själv eller köpa monteringen från oss.

Genom att köpa en montering från Westwood kan du vara säker på att din trappa monteras omsorgsfullt och med stor yrkesskicklighet. En trappa är en bra trappa först när den är rätt monterad. Om trappan monteras av en erfaren trappmontör minskar riskerna för skador på såväl trappa som väggarna och golvet.

För en amatör kan monteringen ta flera dagar i anspråk medan en yrkesmontör i regel gör klart trappan på en dag. Den enda hjälpen montören behöver är vid själva lyftet av trappstommen. Stommen är för stor och tung för att en person ensam skall kunna lyfta den på plats.

Lyftprocessen tar ungefär en halv timme och infaller ungefär en och en halv timme efter att monteringen startat. Vi anlitar en pålitlig inhemsk samarbetspartner för våra monteringar.

Kontakta våra försäljare eller fabriken för att få en offert på monteringen.

Vi finns till för dig!

Chatta, ring, maila eller
skicka din förfrågan här.

KontaktuppgifterBegär offert